Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on hyvinvointialueen arvokkain pääoma

Julkaistu

Kategoria

Yhteiskirjoitus

Hyvinvointialueemme kaksi ensimmäistä vuotta ovat olleet kiireisiä ja täynnä muutoksia. Olemme Oma Hämeen pääluottamusmiehinä ja aluevaltuutettuina nähneet läheltä, miten organisaatiomuutokset ja taloushaasteet vaikuttavat henkilöstöön.

Vanhojen kuntapohjaisten rakenteiden, tietojärjestelmien ja toimintatapojen yhtenäistäminen on tuonut jatkuvia muutoksia työarkeen. Säästötoimet ovat johtaneet toimipisteiden muutoksiin ja yt-neuvotteluihin, jotka ovat hajottaneet tuttuja työyhteisöjä, työskentelytapoja ja palvelumuotoja.

Toistaiseksi Oma Hämeessä säästöjä on haettu ilman merkittäviä henkilöstövähennyksiä – ja hyvä niin. Emme kuitenkaan ole näiden haasteiden kanssa yksin. Koko maassa kamppaillaan samojen kysymysten äärellä. Toimivat pelastus-, sosiaali- ja terveyspalvelut edellyttävät riittävää määrää osaavia ja hyvinvoivia ammattilaisia. Siksi on perustellumpaa vähentää toimipisteitä – eli säästää seinistä – kuin palveluita tuottavasta henkilöstöstä.

Tilakustannusten karsiminen johtaa useiden yksiköiden siirtymiseen pienempiin tiloihin. Tämä on herättänyt huolta siitä, riittävätkö tilat ja tukevatko ne työn ja palveluiden sujuvuutta. Etätyö, digipalvelut ja tekoäly nähdään usein ratkaisuina, mutta ne tuovat mukanaan myös haasteita työhyvinvoinnille: työn hallinnan tunne voi heikentyä, henkinen kuormitus kasvaa ja palautuminen vaikeutuu.

Kilpailu työntekijöistä on kovaa hyvinvointialueiden välillä. Palkkaharmonisaatio on yhä kesken, ja hoitajien valtakunnallinen palkkausjärjestelmä odottaa valmistumista. Siksi Oma Hämeen täytyy vahvistaa asemaansa hyvänä ja houkuttelevana työnantajana.

Turnausväsymys näkyy jo henkilöstössä. Tarvitsemme paitsi kilpailukykyisiä palkkoja myös konkreettisia panostuksia arjen työhyvinvointiin, hyvään johtamiseen ja henkilöstön kuulemiseen. Työntekijöiden on saatava keskittyä omaa osaamistaan vastaaviin tehtäviin, kehittää ammattitaitoaan, tehdä yhteistyötä toimivissa moniammatillisissa tiimeissä ja käyttää kunnollisia tietojärjestelmiä. Myös tekoäly ja digipalvelut on otettava käyttöön vain silloin, kun ne aidosti parantavat palvelua ja tukevat työhyvinvointia.

Hyvinvoiva henkilöstö ei ole kuluerä, vaan investointi – ja hyvinvointialueen tärkein voimavara.

Piritta Järvinen, sairaanhoitaja ja pääluottamusmies, aluevaltuutettu (SDP)
Ehdolla aluevaaleissa, Hattula

Karri Vanttaja, geriatrian erikoislääkäri ja pääluottamusmies, aluevaltuutettu (Vihr.)
Ehdolla kunta- ja aluevaaleissa, Hämeenlinna